Investing.com – Petrol fiyatları Asya ticaretinde yükseldi. Daha sıkı arz beklentisi, piyasaların, artan faiz oranları ve bunların ekonomi üzerindeki etkilerine ilişkin endişelerini geride bırakmasına yardımcı oldu.
Sektör verileri, ABD’nin akaryakıt ve distile stoklarında düşüş olduğunu göstererek seyahat ağırlıklı yaz sezonu sona ermesine rağmen dünyanın en büyük ekonomisindeki akaryakıt tüketiminin istikrarlı kaldığını gösterdi.
Veriler, Rusya’nın Avrupa ve Asya’nın büyük bölümündeki yakıt arzını sıkılaştıracak olan yakıt ihracat yasağının hemen ardından geldi. Suudi Arabistan ve Rusya’nın, yıl sonuna kadar devam edecek olan ham petrol üretim kesintileri de önümüzdeki aylarda petrol arzının önemli ölçüde daralacağına işaret ediyor.
Daha sıkı arz beklentisi, Fed’den gelen daha yüksek faiz sinyalleri nedeniyle piyasalar gelecekteki talep konusunda giderek daha fazla endişe duyarken bile petrol fiyatlarını desteklemeye yardımcı oldu.
Bu hafta son 10 ayın en yüksek seviyesine çıkan dolardaki güçlenme, petrol fiyatlarındaki büyük artışları sınırladı.
Brent %0,9 artışla 93,24 dolara yükselirken WTI %1,1 artışla 91,33 dolara ulaştı.
API verileri, benzin ve damıtılmış ürün stoklarının azaldığını gösteriyor
Dün Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre ABD ham petrol stokları, 22 Eylül haftasında yaklaşık 1,6 milyon varil (mb) artarak bir önceki hafta görülen 5,3 mb’lık düşüşün ardından hafif bir yükseliş gösterdi.
Benzin ve distile ürün stokları sırasıyla 0,07 milyon varil ve 1,7 milyon varil düşerek ülkedeki yakıt talebinin değişmediğine işaret etti.
API verileri, bugün açıklanacak olan resmi stok verilerinin habercisi niteliğinde. Ancak okuma yine de ABD ham petrol piyasalarına ilişkin sıkı bir tablo çizdi.
Analistler, resmi verilerin bir önceki haftaki 2,1 milyon varillik düşüşün ardından stoklarda 1,7 milyonluk bir düşüş göstermesini bekliyor.
Güçlü dolar ve Fed endişeleri, daha büyük toparlanmayı sınırlıyor
Ham petrol fiyatları, yılın en güçlü seviyelerine yakın seyretmeye devam ederken piyasalar, güçlenen doların baskısı ve Fed’in daha fazla faiz artırımına gideceğine dair artan endişeler nedeniyle fiyatların daha ne kadar yükselebileceğini sorguluyor.
Rusya ve Suudi Arabistan’ın arz kesintileri, petrol fiyatlarının son iki ayda %30’un üzerinde yükselmesini sağladı. Ancak son haftalarda fiyatlar ivme kaybetmiş görünüyor, varil başına 89 ila 95 dolar arasında seyrediyor.
Piyasalar, artan faiz oranlarının ekonomik faaliyeti ve dolayısıyla ham petrol talebini azaltacağından korkuyor. Fed’den gelen şahin sinyaller dolar için önemli bir destek noktasıydı.
Çin’e ilişkin endişeler de ülkenin önemli emlak sektörüne yönelik yeni riskler nedeniyle petrol fiyatlarının nispeten düşük olmasında etkili oldu. Çin’de bu hafta ticari faaliyet verileri de açıklanacak.